Ulf Berg. Foto Johannes Rosendahl
Politik

Berg: "Höjd riksdagslön klokt beslut"

Ulf Berg: ”Jag har inga synpunkter på det”
1:14 min

Riksdagsledamöternas arvoden höjs med 1.000 kronor per månad. Månadslönen för en riksdagspolitiker är nu 57.000 kronor. En rimlig nivå, tycker moderate riksdagsmannen Ulf Berg från Avesta.

– Det är i stort sett i nivå med inflationen. Jag har inga synpunkter på det beslut som nu fattats, säger Ulf Berg.

Sedan 1994 bestäms riksdagsledamöternas löner av en arvodesnämnd. På så sätt slipper riksdagsledamöterna själva att ta i den känsliga frågan. Det har gett en god löneutveckling. De har i snitt fått drygt 1 800 kronor mer per år.

– Det är en bra ordning som Riksdagen har, med en särskild nämnd. Det blir ju alltid problem när löner ska sättas till politiker, säger Ulf Berg, som tror att det gynnar demokratin att folkvalda har bra betalt.

– Det ger en konkurrens om platserna så att vi får bra politiker.

I mitten av 90-talet tjänade statsanställda i snitt 68 procent av de folkvaldas lön. Nu når de bara upp till 56 procent. Från och med imorgon höjs arvodet på nytt - till 57 000 kronor. För högt, tycker malungspolitikern Lena Olsson från Vänsterpartiet.

– 1998 hade jag 43.000 kronor per månad i Riksdagen. Det är magstarkt att vår löneökning är större än de väljare vi ska representera, säger Lena Olsson, som i en motion föreslagit sänkta arvoden.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fråga

Övriga regler för riksdagspolitikerna:

Arbetslöshet:

En ledamot som lämnar riksdagen efter minst tre år har rätt till 80 procent av sitt arvode i inkomstgaranti under det första året. Ledamöter som suttit mer än sex år får efter första året minst 33 procent av arvodet och som mest 66 procent (efter tolv år i riksdagen).

Sjukdom:

En karensdag. Därefter sjuklön motsvarande 80 procent av arvodet. Från den 15:e sjukdagen gäller sjukpenning från Försäkringskassan. Ledamoten får dock behålla drygt 900 kronor om dagen av sitt arvode (mer om man har fasta extra arvoden) till den 365:e dagen.

Föräldraledighet:

För föräldraledighet under del av månad dras 3,3 procent från arvodet. För ledighet hela kalendermånader utgår inget arvode. Föräldrapenningen från försäkringskassan kompletteras dock med ett föräldrapenningtillägg från riksdagen på drygt 700 kronor per dag (mer om man har fasta extraarvoden).

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".