-- Det är naturligtvis trist att myndigheten dräneras med en sådan här viktig funktion, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
Dalarna

Dalapolisen förlorar LKC

Länspolismästaren: ”Trist besked”
1:16 min

Polisen förlorar LKC, där alla larm tas emot. I den nya organisation som Rikspolisstyrelsen planerar finns inte länskommunikationscentralen i Dalarna kvar.

I mars 2012 ska en utredning presentera hur en ny organisation för polisen ska se ut. Allt tyder på att det blir en enda polismyndighet för hela landet, uppdelad i regioner med varsin kommunikationscentral.

– Det är naturligtvis trist att myndigheten dräneras med en sådan här viktig funktion. Men samtidigt förstår jag det resonemang som sker på central nivå att man måste rationalisera verksamheten och spara pengar. Vi får, som alltid, leva efter de här ändrade förutsättningarna, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

När dalapolisen planerar ett nytt polishus, har rikspolischefen uttryckligen sagt att det huset inte ska ha någon länskommunikationscentral. Vilket i sin tur tyder på att Dalarna inte blir huvudort i en ny region.

– Nej, det är en given slutsats efter det här beskedet.

Det jobbar runt 30 personer på LKC i Falun. Ingen av dem behöver vara orolig för sitt jobb i dagsläget, för det kommer att dröja några år innan förändringen blir verklighet.

– Vi har en mycket väl fungerande länskommunikationscentral och den ska naturligtvis fungera även i fortsättningen så länge vi har den kvar, säger Sten-Olov Hellberg.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Länskommunikationscentralen

LKC ansvarar för den minutoperativa ledningen av ingripandeverksamheten runt om i länet. Vakthavande befäl ansvarar för, prioriterar, leder och fördelar tillgängliga resurser och ser till att rätt åtgärder vidtas när den allmänna ordningen och säkerheten störs eller när brott begås och ger allmänheten den hjälp som polisen kan ge. Årligen anmäls ca 30.000 brott till myndigheten och ca 45.000 händelserapporter upprättas. (Källa: Polisen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".