1 av 2
Konstgödslandet av skogarna ökar kraftigt, kan Dalanytt avslöja. Arkivfoto: SVT Bild.
2 av 2
Klicka för grafik: Skogsgödsling
Dalarna

Mer gödsel i skogen skadar växter

"40 procent mindre blåbärsris i gödslade skogar"
1:28 min

Färre blåbär och lingon, och mer gräs. Det är några av konsekvenserna av att skogen gödslas alltmer. I dalaskogarna har användningen av konstgödsel mer än fördubblats de senaste 10 åren.

Det visar statistik från Skogsstyrelsen, som Dalanytt tagit del av.

– Generellt sett kan man säga att olika bärris som blåbär och lingon missgynnas, medan olika örter och gräs gynnas, säger Joakim Strengbom som är forskare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniveristet och som forskat på skogsgödsling.

Konstgödslet släpps ner med helikopter eller sprids med traktor i skogarna. Gödslet gör att träden växer mer och är alltså en lönsam affär för skogsbolag och markägare.

Men kvävegödslet som används i skogen påverkar inte bara träden utan alltså både lingon, blåbär och andra arter.

– Förändringarna kan vara rätt så stora. I mina försök har jag sett att blåbärsriset kan minska med 30-40 procent i skogar som har gödslats, säger Joakim Strengbom.

Bönder gör tvärtom
Dessutom kan kvävegödslet läcka ut i vattendrag.

– Om kvävet läcker ut från skogen genom bäckar, åar eller sjöar så hamnar det så småningom i havet, och där leder ju kvävet till allvarliga algblomningar, säger Joakim Strengbom.

Den mängd kväve som riskerar att läcka ut från skogen är relativt liten, om man jämför med jordbruket som fortfarande använder mycket mer konstgödsel än skogsbruket.

Men samtidigt som gödselanvändningen i skogen ökar - över 9000 hektar gödslades i dalaskogarna förra året - slutar fler och fler bönder att använda konstgödsel och blir istället ekologiska bönder. Bonnie Nilsson som har sin gård i Bodarna utanför Borlänge är både ekobonde och skogsägare.

– Vi lade om till ekologiskt jordbruk 1989, sen blev vi Krav-godkända något år efter, berättar han.

Samtidigt som han sköter gården brukar han också skogen.

– Vi har skog på 19 ställen, bland annat i Hemskogen som ligger på berget där, pekar Bonnie Nilsson.

Men inte heller i skogen använder han konstgödsel.

– Nej det är ju knappt någon av oss privata skogsägare som gödslar, utan det är ju storskogsbruket som förespråkar det. Jag var på en skogsdag i fjol med Mellanskog som pratade om det, berättar Bonnie Nilsson.

Varför vill du inte gödsla i skogen?

– Nej jag vill ju absolut inte ha in kemikalier i skogsmarken heller, jag vill ju inte ha det i jordbruket. Bara här i Dalarna är det redan 500 arter som är hotade i skogen, om man då börjar med storskalig gödsling är jag rädd för att det blir fler arter som inte klarar det, säger Bonnine Nilsson.

"Skyler över riskerna"
På 60-,70- och 80- talen gödslades det mycket mer i skogen än idag, men sedan kom miljödebatten och gödslingen försvann nästan helt, fram tills nu. Ett av de bolag som gödslat i Dalarnas skogar under förra året är Stora Enso. Nils Eliasson är skogstjänstechef där och sitter på kontoret i Falun.

– Vi ser inte att det ger så stora miljökonskvenser, gödslar man bara på rätt sätt så går det bra. Det här har vi utrett noga i en miljökonskvensbeskrivning, säger Nils Eliasson.

Men forskaren Joakim Strengbom håller inte med.

– Jag tycker att man ska vara öppen med risker som faktiskt finns. Jag tycker att de som förespråkar gödsling lätt försöker skyla över att det faktiskt finns potentiella risker, säger han.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".