Ulf Hansson, Maria Norrfalk, Elisabeth Döring och Lars Isacsson tyckte alla att mötet i Avesta gav potitivt hopp för framtiden i Avesta och Hedemora. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.
Hedemora/Avesta

De samlar sig mot krisen

"Vi ska klara det här"
1:31 min

Först Outokumpuvarslet. Sedan beskedet om bantningen av Grådö Mejeri. Den senaste tiden har varit svår i södra Dalarna. Igår höll politikerna i Avesta och Hedemora ett krismöte med landshövdingen.

De senaste veckorna har inte varit lätta för länets två sydligaste kommuner. Outokumpuvarslen i Långshyttan och Avesta kom som ett hårt slag, och precis när kommunledningarna hade hämtat sig från det beskedet kom Konkurrensverkets krav på att Arla måste göra sig av med Grådö Mejeri. Totalt är nu flera hundra jobb i farozonen.

Gårdagens möte mellan kommunledningarna, Arbetsförmedlingen och landshövdingen var därför välbehövligt. Politikerna andades framtidstro efteråt.

–  Vi har gett oss den på att vi inte bara ska klara av det här utan även gå stärkta ur det här, sa Avestas socialdemokratiske kommunalråd Lars Isacsson efteråt.

– Vi har en positiv gnista. Vi ser satsningen i Boliden i Garpenberg och i andra mindre företag. Det finns möjligheter att utvecklas, menade Ulf Hansson, S, kommunalråd i Hedemora.

Även landshövding Maria Norrfalk valde att försöka se möjligheterna.

– Nu handlar det väldigt mycket om att kommunerna, företagen och staten samlar sig och har en gemensam information att utgå ifrån.

Ett tecken på ett ljus i mörkret är att anställda på Outokumpu redan blivit erbjudna andra jobb, menar Elisabeth Döring på Arbetsförmedlingeni Avesta.

– Det är en kompetent arbetskraft. Det finns signaler på att anställda där fått jobberbjudanden från befintliga företag.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".