Foto: Scanpix.
NATUR

Miljöpartiet vill stoppa gödsel i skogen

"För starka varningar för att fortsätta"
1:21 min

Dalarna är ett av de län där det sprids mest konstgödsel i skogen. På tio år har användningen av kvävegödsel mer än fördubblats i länet. Miljöpartiet vill nu se ett totalstopp för gödselanvändning i skogen.

– Vi ser att det idag finns för starka varningar för att vi ska kunna fortsätta så här. Vi skulle vilja ha ett tillfälligt stopp medan man tar fram mer kunskap om vilka totala miljöeffekter som den här ökade kvävegödslingen ger, säger Helena Leander, som sitter i miljöutskottet i riksdagen för Miljöpartiet.


Träden växer men bären dör
Konstgödslet släpps ner med helikopter eller sprids med traktor i skogarna. Gödslet gör att träden växer mer och är alltså en lönsam affär för skogsbolag och markägare.

Men kvävegödslet som används i skogen påverkar inte bara träden utan alltså både lingon, blåbär å andra arter.

– Det kan handla om rätt stora förändringar, i mina försök har det visat sig att det blir 30-40 procent mindre blåbärsris i skogar som har gödslats, säger Joakim Strengbom som är forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniveristet.


"Bevara vårt välstånd"
Men det är inget som oroar moderaten Bengt Anders Johansson, vice ordförande i riksdagens miljöutskott, så här sa han i den debatt som hölls i radiokanalen P1 i morse.

– Jag tar det naturligtvis till mig men sedan så måste ju jag väga detta mot om vi ska kunna försörja Sverige med trä, och se till att vi bevarar vårt välstånd. Och det är ju långt ifrån alla skogar som kommer att gödslas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".