Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Foto: Hasse Holmberg, Scanpix.
2 av 4
Daniel Palm. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
3 av 4
Nils Eliasson. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
4 av 4
Margareta Wikström. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
DALARNA

Ingen kontroll av gödsel i skogen

"Vår erfarenhet att bolagen inte följer reglerna"
1:24 min

Användningen av konstgödsel i skogsbruket i Dalarna har fördubblats under de senaste 10 åren. Trots detta görs inga kontroller om skogsbolagen följer dom regler som finns om hur och var man får gödsla.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning att tro att skogsbolagen skulle sprida gödsel där dom inte får. Gödslet kostar ju mycket och då vill man ju inte lägga det på en myr utan på marker där träden står, säger Daniel Palm som jobbar som skogskonsulent på Skogsstyrelsen, den myndighet som har tillsynsansvaret ute i skogen.


Hänsyn till naturen
Konstgödslet släpps ner med helikopter i skogen. Ett annat sätt att sprida det på är med traktor.

Kvävegödslet gör att träden växer mer, årsringarna blir tjockare, och markägaren får alltså mer pengar för dem när de sedan avverkas och säljs.

Men man får inte gödsla hur som helst av hänsyn till naturen.

Till exempel får man inte gödsla närmare än 25 meter till sjöar och vattendrag, till våtmarker med höga naturvärden eller till skyddsvärda skogar - så kallade nyckelbiotoper.

Därför granskar både skogsstyrelsen, länsstyrelsen och kommuner de områden som ett skogsbolag anmält att de ska gödsla på.

– Ser vi att de har tagit med ett våtmarksområde så skriver vi att det bör undvikas, men det står ju även i Skogsstyrelsens allmänna råd. Vi förutsätter att bolagen följer dom råd som Skogsstyrelsen har tagit fram, säger Michael Horn, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.


"Inte bra!"
Att myrar, våtmarker eller vattendrag finns inom ett skogsområde som ska gödslas är inte ovanligt, det framgår av dom yttranden som kommuner och länsstyrelsen har skrivit.

Vi åker ut till ett sådant gödselanmält område tillsammans med Margareta Wikström som är länskonsulent på Naturskyddsföreningen i Dalarna.

– Ja har de gödslat här, vilket de kanske har, så är ju det inte bra. Om kvävegödslet hamnar i vattnet ändrar det vattnets ekologiska status och leder till övergödning, säger Margareta Wikström.

Vi befinner oss vid Tenningån som rinner genom skogen i de norra delarna av Rättviks kommun och mynnar ut i sjön Skattungen.

Bolaget som förra året anmälde att de skulle gödsla här skriver att sw föjer Skogsstyrelsens allmänna råd, och alltså ska göra skyddszoner till en å som Tenningån.

– Ja man kan ju bara hoppas att sw har gjort det, det är ju väldigt svårt att kontrollera i efterhand. Men vår erfarenhet av skogsnäringen är ju inte att sw följer alla lagar och regler till punkt och pricka, så varför skulle sw göra det när det kommer till skogsgödsling, säger Margareta Wikström.


Följer alla regler
Stora Enso är ett av sw skogsbolag som gödslat i dalaskogarna under förra året, inte just vid Tenningån, men Nils Eliasson som är skogstjänstechef på Stora Enso säger att de alltid följer alla regler.

– Vi har ingen anledning att bryta mot dom, sedan så antar jag att vi blir kontrollerade ibland av Skogsstyrelsen som ju har tillsynsansvaret i skogen, säger Nils Eliasson.

Men Skogsstyrelsen kontrollerar alltså inte.

– Det är ju en resursfråga. Om vi inte får några signaler om att det går fel till ute i skogen vid gödsling så känns det ju onödigt att lägga flera miljoner på att åka ut och kolla det, säger skogskonsulenten Daniel Palm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".