Arbetsförmedlingen. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Arbetsmarknad

Varselvåg över Dalarna

"Bara under september varslades 142 personer"
1:29 min

Jofa, Ovako, HL Display och Cederroth. Ja, det är några av de företag som under de senaste månaderna varslat anställda i Dalarna. Jämfört med 2010 har antalet uppsägningar mångdubblats i länet.

Varsel efter varsel har slagit ned på arbetsmarknaden i Dalarna under hösten. En rad företag har flyttat utomlands eller dragit ner på verksamheten. Bara under september varslades 142 personer i Dalarna jämfört med 18 stycken samma månad förra året.

Men enligt arbetsmarknadsanalytikern Jan Sundqvist beror det framför allt på att antalet avskedade var extremt få under 2010.

– Än så länge så är de här varselsiffrorna väldigt låga. Risken är att de fortsätter in på nästa år. Vi vet ju inte vart konjunkturen tar vägen. Förhoppningsvis kommer det att bottna någonstans, men det har vi inte sett än, säger Jan Sundqvist.

Och Jan Sundqvist är faktiskt snarare orolig för att det inom några år kommer att saknas arbetskraft i Dalarna. För vi står inför massiva pensionsavgångar som ska ersättas av åldersgrupper som är betydligt mindre.

Så vad säger du då till dem som har blivit varslade?

– Det är ju inte så lätt att säga att man ska vara positiv, men erfarenheten visar att det faktiskt är väldigt få som blir utan jobb. Man hittar oftast någon utväg någonstans, säger Jan Sundqvist.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".