Foto: Mikael Fritzon, Scanpix.
BORLÄNGE

Dreamhack, fenomenet som bara växer

"Deltagarna kommer dragandes med datorer, fotöljer och blinkande lampor"
1:02 min

Det började som en liten kompisträff i en källare i Malung i början av 90-talet och har sedan utvecklats till världens största datorfestival. I fjol sattes ett världsrekord med 13 153 datorer uppkopplade i ett nätverk på Elmiamässan i Jönköping. Det handlar om Dreamhack och i kväll kommer grundaren Martin Örjes till Borlänge för att berätta om den märkliga resan.

– Det här är ett fenomen som finns i flera länder men framför allt i Norden. I Norge och Finland finns stora evenemang och de startade lite tidigare än oss, så vi tittade på dem och tänkte att det där kan vi göra bättre, säger Martin Örjes.

Hur går det till?

– Vi ordnar en jättestor lokal, vi bygger långbord och kopplar in ström och nätverkskabel till alla platser. Och så kommer deltagarna dragandes med kärror fulla med datorer och skärmar och fotöljer och lampor och annat. Och så bygger man sin lilla plats där man sitter i flera dygn och håller på med sitt stora intresse, berättar Martin Örjes.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fakta: Dreamhack

Dreamhack är ett svenskt LAN-party som utvecklats till världens största datorfestival, enligt Guinness Rekordbok. Dreamhack anordnas sedan år 2001 på mässanläggningen Elmia i Jönköping samt sedan 2008 även på Expolaris Kongresscenter i Skellefteå.

År 2007 fick Dreamhacks grundare motta ett hederspris från Jönköpings Kommun. Motiveringen var evenemangets betydelse för kommunen, näringslivet och stadens högskola.

Så här började det:
Det började som en liten kompisträff i början på 1990-talet, i en källarlokal på Malungs grundskola. Man träffades för att byta disketter och visa upp färdigheter i programmering, grafik och musik. Arrangörerna Martin Öjes och Kenny Eklund skapade ett par år senare en offentlig datorträff i skolans matsal under namnet Dreamhack - DH - och sedan 1994 har det pågått årligen.

År 1997 bestämde man sig för att ordna Sveriges största LAN-träff och bokade in sig på Arena Kupolen i Borlänge. 700 personer tog plats i Kupolen.

DH växte och Martin Öjes kunde nöjt konstatera på de lokala nyheterna att datorträffen drog lika mycket ström som hela Borlänge centrum under samma tid.

År 1999 slogs arenans strömförsörjning ut totalt och Dreamhack blev en mycket mörk tillställning under ett antal timmar, liksom köpcentrat på de två lägre våningarna.

Året därpå hade Dreamhack 2 500 deltagare. Nu var Kupolen fullsatt och inför 2001 flyttades Dreamhack till Elmia i Jönköping.

Dreamhack 2001 blev dubbelt så stort som föregående år. Eftersom scene-delen börjat tappa fart försökte man sära lite på demoparty och gamers genom att skapa en scene area där platserna var reserverade för icke-gamers som fick boka sina platser till ett något lägre pris med förbehållet att spel var förbjudet vid dessa datorplatser.

Från och med 2002 är det utökat till två arrangemang per år; ett på sommaren kallat Dreamhack Summer, DHS, och ett på vintern kallat Dreamhack Winter, DHW.

Vid Dreamhack Winter, 2010, sattes det nya världsrekordet i antal uppkopplade datorer i ett nätverk: 13 153 datorer. Dreamhack hade också det gamla rekordet på 10 455 datorer från Dreamhack Winter 2007.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".