Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
Dalarna

Sexoffer dömd för misshandel

En 28-årig man frias från ett åtal om sexuellt tvång mot sin hustrus syster. I stället dömer Falu tingsrätt målsäganden i det fallet - alltså kvinnan - till ett års fängelse för att ha slagit mannen i huvudet med ett basebollträ.

Tingsrätten skriver i sin dom i dag att det är klarlagt att det förekommit sexuella handlingar mellan parterna i kvinnans bostad under ett dygn i november i fjol.

Åklagaren har hävdat att mannen förmått kvinnan till de sexuella aktiviteterna genom att hota att framställa henne som klandervärd i sitt leverne inför hennes familj och släkt.

Men rätten menar att det inte är bevisat att mannen utövat något sådant tvång eller hot. Så åtalet ogillas.

Basebollträ

Däremot anser rätten det styrkt att kvinnan efter de sexuella handlingarna med uppsåt slagit mannen flera gånger i huvudet och på kroppen med ett basebollträ.

Och enligt rätten tyder bevisningen starkt på att mannen vid det här tillfället var fastbunden vid sängen till viss del och att han till en början sovit och varit försvarslös.

Det har inte varit någon nödvärnssituation, menar rätten som bedömer misshandeln som grov. Kvinnan döms till ett års fängelse och ska också betala 27 000 i skadestånd till mannen.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".