Siljans Chark blir finskägt. Då ryter bönderna ifrån. Foto Henrik Hansson, scanpix
Dalarna

Bönder i Scan-uppror

"Några aktieägare gick bakom våra ryggar"
1:08 min

Scan ökar sin ägarandel i Siljans Chark från 39 till 53 procent. Då ryter bönderna ifrån. Nu har ett uppror dragits igång för att försöka stoppa affären.

– Det är tråkigt att vi ska lämna iväg möjligheten att styra över den lokalproducerade maten till Finland, säger Jan Forssell som är bonde i Bjursås och dragit igång upproret.

Hur har det här gått till?

– Det är några nya aktieägare som gått bakom ryggen på oss andra och gjort upp med Scan så att de får majoritet. Det innebär ju också att övriga aktieägares aktier mer eller mindre blir värdelösa.

"Inget jag känner till"
Att några av Siljans Charks ägare gick över till den finlandsägda köttjätten Scan har alltså väckt starka känslor. Men hos Scan verkar inte upproret bland dalabönderna vara något större samtalsämne.

– Det är inget jag känner till, säger Jerker Wetterteg som är Scans ekonomidirektör.

– Men vi tror att det är viktigt att bevara den andra halvan som komplement till oss.

– Det ska fortsätta vara ett starkt och tydligt lokalt ursprung. Vi ser ett duktigt företag som vi kan vara med och stötta, säger Jerker Wetterteg.

Inte klart än
Mycket talar alltså för att Scan tar över Siljans Chark efter årsskiftet. Men helt klart är det inte.

– Vi övriga aktieägare har möjlighet att sätta stopp för affären innan årsskiftet, men då måste vi skaka fram 5,5 miljoner kronor så att vi kan köpa loss de aktier som Scan tänker förvärva, säger Jan Forssell som nu vill ha igång en diskussion om den lokala maten.

– Jag vill att det ska bli en debatt bland bönder, aktieägare och konsumenter om hur vi ska ha det egentligen.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fråga

Siljans Chark

Grundades 1992 av 120 dalabönder som tillsammans ville ta hand om den lokala köttproduktionen. Anrika Åbergs Slakteri på Örjastäppen i Mora hade gått knackigt ett tag, och då klev bönderna in och köpte verksamheten och byggnaden för 1,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".