Dia de los muertos i Mexiko, då hela familjer samlas på kyrkogårdarna. Foto: Scanpix.
Allhelgona

För gravallvarligt kring allhelgona?

"Döden kommer och tar oss!"
1:25 min

I Mexico är det musik och fest, i Japan är det picknick och i Puerto Rico är det släktträff på kyrkogården. De döda firas och hedras på många olika sätt över världen, men i Sverige är det mer allvarligt.

"Döden kommer och tar oss. Den tar ynglingen, den tar gamlingen och den tar ingenjören. Men innan den kommer till oss, tar vi oss ett glas öl". Det sjunger man på kyrkogårdarna i Mexiko på alla själars dag, 2 november. Kring gravstenarna dukas det upp med mat, blommor, dans, utklädda skelett och fest.

Luisfran Rodríguez-Pérez är studentpräst på Högskolan Dalarna. Han kommer från Puerto Rico i Västindien. Där är firandet inte lika storslaget som i Mexiko. Men när han följde med sin katolska pappa till kyrkogården var det utan tvekan en social högtid.

– Det var en slags familjeträff, utom att grannarna höll på med samma sak. Man hälsar på varandra, man tjattrar om det ena och det andra, säger Luisfran Rodríguez-Pérez.

Men hur skulle då allhelgona kunna se ut i Sverige. Skulle det kunna vara fest och dans som i Mexiko, släktträff som i Puerto Rico eller picknick som i Japan?

– Jag kan tänka mig att man här i Sverige kan ta med sig lite kaffe och bullar. Att man tar en kopp kaffe ur termosen, äter en bulle och sen går man, säger Luisfran Rodríguez-Pérez.

Kerstin Edquist
kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".