Fästing Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
klimatet

Fästingar & bär gillar höstvärmen

Den ovanligt milda hösten är drömväder för fästingarna och värmen väntas hålla i sig. Dessutom blommar smultrona i Umeå och flyttfåglar vägrar bege sig söderut.

Så här års brukar det vara vinter i nästan hela Norrland, och även i delar av Svealand. Men inte i år.

I Umeå kan man plocka färska smultron och i Småland blommar jordgubbsplantorna. Från Norrbotten kommer rapporter om att jordgubbarna fortsätter att mogna.

– Det är naturens reaktioner på det milda väder vi haft. Och vintern ser ut att bli ytterligare försenad, för under nästa vecka blir det också mild luft över landet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Det är goda nyheter för blodsugande små fästingar.

– Det har varit ett gynnsamt år för fästingarna. Först var det en tidig vår då värmen kom plötsligt, och nu fortsätter den varma perioden in i november, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet.

– Det kan bli fler som drabbas av TBE och borrelia, säger Thomas Jaenson.

Ytterligare en faktor har spelat roll för att det kryllar av fästingar: de senaste årens vintrar har tagit kål på en stor del av alla rådjur.

– Före de två senaste årens snörika vintrar fanns det mycket rådjur som producerade stora mängder fästingar. Nu finns det plötsligt inte tillräckligt med mat för fästingarna. Så det är många hungriga fästingar i markerna nu, och det har märkts genom en kraftig ökning av TBE hos människor.

/TT

Vintern brukar komma:

Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
  •  Kiruna      10 oktober
  •  Umeå        4 november
  •  Sundsvall   9 november
  •  Falun       12 november
  •  Stockholm   1 december
  •  Göteborg    29 december
  •  Malmö       7 januari 

 Vinter är det när medeltemperaturen varit under noll grader fem dygn i sträck. 

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".