1 av 2
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
2 av 2
Plånboken är tom för Vansbros kommunalråd Per-Anders Westhed. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
Dalakommunerna

Tuffa besparingar

Kommunalrådet: ”Vi ska fixa det här”
1:17 min

Nästa år kommer att bli tufft för många av Dalarnas kommuner. Just nu jobbar politiker och tjänstemän för högtryck med budgeten för 2012. Det kommer att bli hårda besparingar på flera håll. Mest pengar ska sparas i den minsta kommunen.

– Vi har det ju det tufft med ekonomin. Det är väl inga hemligheter, säger Per-Anders Westhed, centerpartistiskt kommunalråd i Vansbro.

Nästa år ska Vansbro spara 26 miljoner kronor.

– Det är ett allvarligt läge. Jag tror att kommuninnevånarna är medvetna om att det krävs åtgärder. Det finns en stor förståelse för att nu måste vi göra någonting åt det här.

Utflyttning, skatteutveckling, minskade statsbidrag och skuldkris är vad de flesta Dalakommuner anger som orsak till den dåliga kommunala ekonomin.

Borlänge kommun planerar också besparingar. Ludvikas intäkter har minskat med 13 miljoner sedan i maj när kommunen beslutade om ekonomiska ramar.

I Hedemora kommer alla förvaltningar att åläggas sparbeting. Orsa har ingen buffert alls för oförutsedda händelser, och Smedjebackens förvaltningar ska tillsammans spara 4,6 miljoner.

– Just nu pågår en process i de politiska partierna och det blir skarpt läge i december. Då ska vi försöka sy ihop ett kraftfullt paket som får ned våra kostnader så att vi kommer närmare en ekonomi i balans, säger Per-Anders Westhed i Vansbro.

Vad händer om ni inte klarar det?

– Om vi inte skulle klara av något alls, då är det naturligtvis väldigt, väldigt mörkt. Men vi vet läget och jag känner att alla partier med på att vi ska fixa det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".