Borlänge är en av få kommuner som ökar i Dalarna. Foto: Linda Zinderland
Statistik visar:

Dalfolket minskar i antal

"Rättvik har varit i framkant under många år”
1:00 min

Befolkningen i Dalarna har minskat under det tredje kvartalet, enligt siffror i dag från Statistiska Centralbyrån. Den ökning av invånarantalet som skedde första halvåret, har nu efter nio månader av året förbytts i en minskning.

Den 30 september hade Dalarna 277 024 invånare och det är nästan 200 färre än tre månader tidigare.


Borlänge i topp
Bara fyra kommuner har lyckats öka sin folkmängd under de tre första kvartalen.

Och Borlänge är i topp, Borlängeborna har blivit 275 fler. Ett betydande födelseöverskott och en relativt stor inflyttning från andra orter i länet och från utlandet har lett fram till den ökningen.

...och så även i Rättvik
Anmärkningsvärd är också den folkökningen som skett i Rättvik, +69 invånare. Rättvik har haft en förhållandevis stor inflyttning från andra orter i Dalarna men också från övriga Sverige och från utlandet.

Fantastiskt bra, säger kommunalrådet i Rättvik, Annette Riesbeck:

– Inflyttningen betyder oerhört mycket, och kan vi då sådana här siffror kvartal lefter kvartal, då har det hänt något och vi kan vara väldigt glada över utvecklingen, säger Annette Riesbeck.

Vad beror det på att inflyttningen har ökat så pass kraftigt?

– Det handlar nog mycket om att Rättvik har varit i framkant under många år, det har hänt mycket, det är väldigt mycket utveckling.

Om treden fortsätter, finns det bostäder att ta emot alla?

– Vi har ju inte mycket lägenheter att erbjuda nu, men det vi kan se är att många som har fritidsboende här väljer att bli permanentboende där, säger Annette Riesbeck.

De två övriga kommunerna med plussiffror är Falun + 42 och Säter + 25.


...och Malung-Sälen går bakåt
I två kommuner är folkmängden oförändrad sen årsskiftet, och det är i Orsa och Vansbro.

Men i övriga kommuner har det alltså gått bakåt, och mest i Malung-Sälen, som förlorat 108 invånare under de tre första kvartalen, i första hand till följd av en stor utflyttning.

Andra stora förlorare är Avesta - 76, Ludvika - 75 och Leksand -60.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".