1 av 3
Foto: Martin Eriksson.
2 av 3
Foto: Martin Eriksson.
3 av 3
Jan Persson, metallfackets ordförande vid Jofa i Malung. Foto: Martin Eriksson.
MALUNG

Anställda på Jofa lever på hoppet

"Blir Jofa kvar, då vill jag vara kvar här"
1:25 min

Arbetarna på nedläggningshotade Jofa i Malung vägrar ge upp hoppet om att få behålla sina jobb. För att stoppa företagsledningens planer på att flytta produktionen till Kina, har facket nu kopplat in en löntagarkonsult.

– Alla lever på hoppet just nu. Och den här konsulten är vårt sista hopp, säger Jan Persson som är IF Metalls ordförande på Jofa.


Lönsamt att ha kvar fabriken
Totalt är 50 anställda varslade om uppsägning i nuläget.

Företagsledningen på Jofa Reebok AB har nämligen kommit fram till att det mest lönsamma för det klassiska företaget är att flytta tillverkningen av hjälmarna och sportprylarna till Kina.

Men sedan beskedet om nedläggningsplanerna kom i början på september har facket jobbat hårt och tagit fram en egen analys av lönsamheten med en flytt. Och den analysen visar att det är mer lönsamt att ha kvar Jofa Reeboks fabrik i Malung.

– Vår förhoppning är att konsultens rapport visar på något liknande. Lyssnar företaget på det, då tror jag det blir en jävlar anamma-inställning här.


"Man har ju hoppet kvar"
Vid en av stationerna inne i fabriken sitter Elisabeth Lövsta och jobbar med att göra klart inredningen till en av företagets hjälmmodeller. Hon har varit anställd vid Jofa i snart tjugo år.

– Blir Jofa kvar, då vill jag vara kvar här, säger hon och klistrar fast en lapp på insidan av hjälmen.

– Man har ju hoppet kvar så länge man inte fått en lapp om uppsägning.

Löntagarkonsulten presenterar sin rapport den 17 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".