Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.
ARLA/MILKO-FUSIONEN

"Bönderna är grundlurade"

"Arla har kontrollen"
1:00 min

Många mjölkbönder här i Dalarna tycker det är bra att fusionen mellan Arla och Milko fick klartecken. Men journalisten Gunnar Lindstedt på Veckans Affärer menar i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag, att Milkos bönder är grundlurade.

– Arla har ju kommit över Milko utan i praktiken betalat någonting. Bönderna däremot fick ju avstå från mjölkpriset då som man räknade ut att en sänkning av mjölkpriset innebar 70 miljoner som gick bort från bönderna. Dessutom var tillgångarna i Milko säkert värda 100 miljoner eller något, säger Gunnar Lindstedt.

Men vad hade alternativet varit?

– Frågan är ju hur det kommer bli för mindre bönder och bönder på längre avstånd när Arla tar över. Nu har ju Arla kontrollen, nu kan de kontrollera mjölkpriset själva, de kan sänka det. De kan rationallisera, de kommer ta bort mejerier och troligtvis kommer de göra det svårare för mindre bönder på längre avstånd att leverera.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".