1 av 3
Landstinget Dalarna. Foto Linda Zinderland.
2 av 3
Ingalill Persson, (S), är nöjd med sparförslaget som presenterades igår.
3 av 3
Moderate landstingsrådet Clas Jacobson. Foto: Stefan Ubbesen.
LANDSTINGET DALARNA:

Höjda löner för sjuksköterskorna

"Färre vikarier, men mer i lönekuvertet för sjuksköterskorna"
1:30 min

Om två veckor ska Landstingsfullmäktige i Dalarna ta beslut om kommande års budget för verksamheten. Ett beslut i ljuset av det kraftiga underskott som landstingsbudgeten visade sig ha och som tvingat fram omfattande sparprogram för att försöka få en budget i balans till år 2015.

Landstingsstyrelsen socialdemokratiska ordförande Inga-Lill Persson är så här långt nöjd med hur sparandet går och nu ska den så kallade åtgärdsplanen 3 dras igång.

– Dels är det fortsatt neddragningar av vikarier, och det är ju den stora besparingen. Det är tufft men det ger resultat.

– Sedan har vi då diskuterat budget för 2012, och vi kommer göra ett positivt resultat runt 90 miljoner. Och där gör vi då lite större satsningar, bland annat för barn- och ungdomspsykiatrin. Vi har ett folkhälsoavtal med kommunerna där vi lägger 2,5 miljon per år, och sedan gör vi en ordentlig justering på sjuksköterskornas löner.

Varför gör ni det?

– Därför att vi ska vara konkurrenskraftiga så att vi inte tappar personal, säger Inga-Lill Persson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".