Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
SÄLEN

Gymnasieskolan satsar på företagande

"Vi måste kunna konkurrera med andra länder"
1:23 min

Den svenska skolan ska bli mer inriktad på företagande, det är en del i regeringes utvecklingsstrategi och finns med i läroplanen som börjat gälla nu i höst. Därför pågår det just nu en konferens i Sälen om hur både elever och lärare ska bli bättre entreprenörer.

– Det kommer att bli allt viktigare att kunna ta egna initiativ och komma på egna idéer. Vi i Europa måste bli bättre på att starta företag för att kunna konkurrera med andra länder som Kina, förklarar Ulf Torehed som jobbar på organisationen Ung företagsamhet Dalarna och håller i konferensen.

Det kan ju finnas risker med att vara egen företagare också, hur mycket tar ni upp den aspekten?

– Jo det är klart att det finns risker. Därför är det viktigt att man kanske inte satsar allt man äger i sitt företag. Men då är det jättebra om man får testa på företagande i skolan, att göra en budget och så vidare så man vet hur det går till, säger Ulf Torehed.

Flera hundra lärare och elever från både Sverige och Norge är på plats i Sälen för att lära sig mer eller lära ut om det här.

En av dem är Johanna Christians, hon tog studenten förra året och hade under sista året ett UF företag som ett projekt i skolan. Nu ska hon inspirera andra.

– Jag och mina kompisar hade ett företag där vi gjorde dalahäst-tvålar, berättar Johanna Christians.

Vad tänker du kring det här att det ska bli mer företagande i skolan?

– Jag tycker att det är jätte bra. Jag har aldrig lärt mig så mycket i skolan som jag gjorde när jag höll i vårt egna företag, säger Johanna Christians.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".