Falu Tingsrätt
BORLÄNGE

Döms för sexuellt utnyttjande av barn

Mats Åkergården rapporterar
1:05 min

En 25-årig man från Borlänge hade samlag med en flicka som dagen efter fyllde 15 år. Och det här gör att Falu tingsrätt inte dömer mannen för våldtäkt mot barn som han åtalatas för, utan för sexuellt utnyttjande av barn.

Flickan och en kompis till henne tog kontakt med den 25-årige mannen för att köpa alkohol.

De besökte honom, drack öl som han försedde dem med och det slutade med att flickan och mannen hamnade på toaletten. Där hade de samlag.

Flickan har i motsats till mannen hävdat att det inte var frivilligt.

Falu tingsrätt anser det klarlagt genom kompisens vittnesmål att 25-åringen visste att flickan ännu inte fyllt 15 år men att att hon skulle göra det dagen därpå.

Eftersom flickan var så nära att fylla 15 fälls allltså mannen för sexuellt utnyttjande och inte för våldtäkt, och rätten stödjer sig här på en HD-dom i ett liknande fall.

Däremot anser rätten att det sexuella utnyttjandet är av allvarligt slag.

Den pekar på den stora åldersskillnaden mellan mannen och flickan, att hon blivit övertalad att följa med in på toaletten och att hon var påverkad av alkohol, som hon försetts med.

25-åringen döms till ett års fängelse och ska enligt domen betala ett skadetånd på 60 000 till flickan.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".