1 av 2
Stiftelsen Teknikdalens vd Sture Ericsson vid designutställningen. Foto: Stefan Ubbesen
2 av 2
Del av utställningen Älska design, som visas i Teknikdalen i Borlänge. Foto: Stefan Ubbesen
Borlänge

Utställning avslutar designsatsning

"Design kan öka värdet på produkten"
1:33 min

De senaste två åren har ett samarbetsprojekt i Dalarna och Gävleborg pågått för att slå ett slag för designens vikt och värde för många företag som vill öka sin konkurrenskraft och på det viset öka sina intäkter.  Idag öppnades en designutställning i Teknikdalen i Borlänge.

Utställningen sätter punkt för designprojektet. Den har döpts till "Älska Design" som under några veckor turnéra till olika platser i dom båda länen.

- Den är liten, men naggande god kan man säga, för den visar upp olika designade produkter som företag som vi arbetat med under projektet har tagit fram och nu kan sälja.

- Vårt projekt "Gävle Dala Designlab" har ju gått ut på att just hjälpa företagare att både förstå värdet av att satsa ordentligt på just design och att få kontakter med t ex industridesigners för att bli bättre på det här, forstätter Sture Ericsson.

Nya företag

Han säger vidare att uställningen visar upp just det som vait ett av huvudmålet med projektet. Nämligen att få fram konkreta produkter som företag tagit fram utifrån satsningar på just design.

Dessutom säger han att man kunnat se att projektet redan visat på nya företagsetableringar.

- Vi kanske inte kan se att några nya tillverkningsföretag har skapats men däremot ser vi att antalet designkonsultföretag etablerats i då båda länen, och att dom kunnat bli verklighet genom att man fått kontakt med och uppdrag av andra företag som velat satsa på just design av sina produkter!

- Och det är viktigt för våra län är visa sig vara attraktiva att etablera sina designkontor i, säger Sture Ericsson.

Till Orsa

Gävle Dala Designlab har också arbetat med företag inom olika delar av tjänstsektorn och med olika s k destinationer, som t ex Särna.

- Ja vi har då arbetat med att hjälpa till att olika orter genom ny design av t ex sina broschyrer och logotyper ska kunna locka till sig turister och andra besökare, berättar Sture Ericsson.

Utställningen "Älska Design" visas i Teknikdalen i Borlänge fram till nästa fredag, och sen flyttar den till Dala Airport 23 November till 4 December och så småningom  till Rovdjurscentret Orsa Grönklitt där den kommer att finnas mellan den 21 decmber och 2 januari.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio,.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".