Foto: Christine Olsson, Scanpix.
SKL-KONGRESS IDAG

Politikerna behåller pensionsförmånerna

"Pensionerna viktigt för att kunna rekrytera"
1:25 min

Det blir inga ändrade regler för kommun- och landstingspolitikers visstidspensioner. Det står klart efter att frågan tagits upp på den kongress som SKL - Sveriges kommuner och landsting - haft i Norrköping idag.

SKL:s styrelse har beslutat att de ska göra en kartläggning av pensionerna, men vad som händer efter det är oklart.


Försvarade pensionerna
Det var för ungefär en månad sen som Sveriges Radio rapporterade om de regler som gör att kommun och landstingspolitiker kan gå i pension redan vid 50-års ålder utan några krav på sig att söka nytt jobb.

Sedan Vänsterpartiet krävt en regeländring togs idag frågan upp på SKL:s kongress.

Men debatten kring politikerpensionerna blev kort, med bara tre talare, och ordföranden i SKL:s förhandlingsdelegation, moderaten Ingela Gardner Sundström, försvarade pensionerna.

– Man ska komma ihåg varför det finns sådana här regler, det handlar om möjligheterna att kunna rekrytera, på vilka grunder ska man få folk att faktiskt vilja ställa upp politiskt, sa hon i debatten.

Men så lät det inte när hon intervjuades i Ekot i samband med Sverigs Radios granskning. Så här sa hon då:

– Med tanke på arbetslinjen så kan det ju finnas anledning att vi ser över våra regler.


Kartläggning
Men någon översyn av reglerna blir det inte. Istället ska SKL kartlägga hur pensionerna ser ut i landet.

– Vi ska göra en kartläggning och om det sen ska ske några förändringar över huvud taget så kommer det inte att bli fören efter valet 2014, sa Ingela Gardner Sundström.

Vänsterpartiet som var det partiet som krävt en regeländring, var besvika på svaret.

– Jag tycker att det var ett svagt besked, jag tycker att man som politiker ska jobba precis som alla andra och inte gå i pension när man är 50 år, sa Ilona Szatmari Waldau.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".