Kyrka. Foto Linda Zinderland
SÄLEN/TANDÅDALEN

Lima-Transtrand tar över Fjällkyrkan

Agneta Iderot berättar mer
1:29 min

Det råder i stora kretsar stor oro för Fjällkyrkans framtid i Sälen och Tandådalen. Ända sedan starten har Fjällkyrkan drivits självständigt av en stiftelse, men nu är det klart att Lima-Transtrands Församling ska ta över Fjällkyrkan.

Ända sedan starten har Fjällkyrkan skötts av en stiftelse med bidrag från Västerås stift.

Det handlar om närmare fem miljoner om året och dessutom två prästtjänster.


Väcker oro
Eftersom fjällkyrkan drivs av stiftelsen har den fungerat helt fristående från den vanliga församlingen Lima-Transtrand.

Och det i sin tur har fungerat tack vare att församlingen tidigare gett sitt medgivande i ett särskilt avtal.

Men nu vill Lima-Transtrands församling själv ha hand om Fjällkyrkan, som då kommer att inlemmas i det ordinarie församlingsarbetet.

Det här har väckt stor oro bland de som värnar om Fjällkyrkans oberoende.


Lättare att rekrytera
I gengäld ser Kyrkorådets ordförande Björn Lander stora fördelar med att alla kyrkor i bygden har samma arbetsgivare och ingår i samma organisation.

Personal kan arbeta där det för tillfället behövs mest, säger han, det blir lättare att rekrytera till exempel kyrkomusiker om man kan erbjuda mer omväxlande arbetsuppgifter. Och han ser stora möjligheter att utöka verksamheten inom fjällkyrkan när församlingen tar över.

I nuläget är det emellertid osäkert exakt när församlingen tar över ansvaret för fjällkyrkan, först måste stiftelsen avvecklas och det arbetet har bara påbörjats.

Men att fjällkyrkan skulle stå stängd i vinter är helt uteslutet, säger Björn Lander.

I helgen har stiftsfullmäktige i Västerås stift sammanträde och tar bland annat beslut om nästa års bidrag till fjällkyrkan.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".