Arbetsförmedlingen i Falun. Foto: Sara From/Sveriges Radio
ARBETSFÖRMEDLINGEN

Försvagad arbetsmarknad i Dalarna

Mats Åkergården rapporterar
1:13 min

Dalarnas arbetsmarknad har försvagas något under oktober och antalet varslade personer var högre än i de allra flesta av länen. Det här framgår av Arbetsförmedlingens nya siffror.

Jämfört med årets nio första månader så har det under oktober skett en försvagning. Färre lediga jobb anmäldes jämfört med samma månd i fjol, det handlar om en minskning med 20 procent.

Och antalet personer som får jobb har också minskat.


Hög varselsiffra
Varselsiffran är dessutom hög. Under oktober varslades i länet 382 personer om uppsägning, meparten inom Outokumpu i Avesta och Långshyttan.

Det här är mer än tre gånger fler än under oktober i fjol, och det är bara i storlänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne som varselsiffran är högre än i Dalarna.

Allt det här speglar förstås ovissheten inom finansvärlden, både globalt och nationellt.


Lägre nivå än i fjol
Men fortarande ligger arbetslösheten på en lägre nivå än i fjol vid det här tidpunkten, och Dalarna står sig också väl i en nationell jämförelse.

I slutet av oktober var 9 800 personer arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd och det är 1 300 färre än för ett år sen.

Och Smedjebacken är den kommun i länet som haft den största minskningen, där har arbetslösheten minskat med med 25 procent på ett år mot 12 procent i länet som helhet.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".