Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Sverigedemokraterna. Foto Jessica Gow, Scanpix
2 av 3
Sverigedemokretarna sparkar ut Ove Raskopp i Falun. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio
3 av 3
Marie Edenhager. Foto: Johannes Rosendahl.
SVERIGEDEMOKRATERNA

Raskopp sparkad efter förtal på hemsida

"Jag har inget förtroende för Ove Raskopp"
1:28 min

Sverigedemokraterna sparkar ut Ove Raskopp i Falun. Han anklagas för att ha baktalat partikamrater. Raskopp, som sitter i kommunfullmäktige i Falun, utesluts därför ur partiet med omedebar verkan.

-– Ja det här har ju hållit på ganska länge och jag har ju till och med mejlat dem och frågat varför de inte utesluter mig någon gång. Nu har det ju kommit till slut då och nu har de ju gjort det de påstår att de skulle göra tidigare, säger Ove Raskopp.

Vad tycker du om det här?

-– I dag tycker jag ju att det är helt riktigt för jag kan inte längre ställa upp på det som Sverigedemokraterna står för, och det handlar ju mycket om det här med att man ska ställa in sig i ett led och hålla käften och det har jag extremt svårt för att göra, säger han.

Att Ove Raskopp blev ett ärende för, först distriktet och sedan partistyrelsen, beror framför allt på den hemsida han lagt upp. Där framför han hård kritik mot Sverigedemokraterna i allmänhet och distriktsordföranden Marie Edenhager i synnerhet.

– Sidan bedöms som ganska partiskadlig, säger Marie Edenhager.

Ligger det något i kritiken?

– Om man bedriver sina egna frågor på ett partiskadligt sätt, genom att sätta upp förtalssidor med lögner och trakasserar bland annat mig som förtroendevald ordförande, så är det en väg att gå som inte är accepterat. Det ska inte vara så i ett parti. Inget parti hade accepterat något sådant.


"Är åtalbart"
På hemsidan som retat upp partiet tar Ove Raskopp upp olika frågor som rör Falun och Borlänge. Och kritik mot partiet.

– Jag har inget förtroende för Ove Raskopp längre. Det han påstår på den här sidan är åtalbart. Det är grova lögner och att bedriva det inom ett parti är oacceptabelt, säger Marie Edenhager.

Varför blir det alltid bråk i Sverigedemokraterna?

– Ja, det är alltid bråk, man skulle kunna spetsa det och säga så. Vi har haft enstaka individer i distriktet, och där har det stridits i ganska många år åt olika håll. Och då får man på något sätt försöka göra upp, och då kanske inte alltid de besluten blir så populära.


En bråkstake?
Ove Raskopp säger till Dalanytt att han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige, men alltså inte som Sverigedemokrat.

Det är inte första gången som Ove Raskopp hamnar i konflikt med omgivningen. Han tvingades bort från sin lärartjänst i Säffle.

Då flyttade han till Borlänge och startade friskola. Men efter infekterade bråk med socialdemokratiska politiker fick skolan stänga. 

Och tiden som sverigedemokratisk politiker blev också kort. Han medger att han kanske är en bråkstake.

-– Ja jag kan se det men jag kanske är mer sån när jag kanske ser någon som ställer sig på mina fötter då ber jag dem kliva av och det tål ju inte alla, säger Ove Raskopp.

Här är Raskopps hemsida:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".