SVT

Kalle Moraeus är årets julvärd

0:35 min

Musikern och programledaren Kalle Moraeus från Orsa är SVT:s julvärd 2011. En hedersfråga som jag inte kunde säga nej till, säger Kalle Moraeus till SVT.

Det är Kalle Moraeus, violinist, folkmusiker, sångare, kompositör och programledare, som är SVT:s julvärd 2011, och som alltså kommer guida tittarna genom julaftonens program.

– De första sekunderna trodde jag att jag skulle spela på någon lunch eller något sådant, men inne i huvudet så skrek det "ja, nej, vänta, stopp" samtidigt. För naturligtvis ville min kropp skrika ja, men min själ ropade nej, och så kom det ett "vänta, jag måste prata med någon". Men det var en väldigt märklig upplevelse, säger Kalle Moraeus till SVT.

– Att tacka ja till jobbet som julvärd var en hedersfråga som jag inte kunde säga nej till. Och det är faktiskt det enda giget jag skulle kunna tänka mig att ta en julafton. Och nu händer det, fortsätter han.

SVT/Dalanytt

Fråga

Tidigare julvärdar:

2010 André Pops
2009 Lisbeth Åkerman
2008 Lasse Kronér
2007 Anne Lundberg
2006 Ingvar Oldsberg
2005 Blossom Tainton
2004 Ernst Kirchsteiger
2003 Lotta Bromé
1972-2002 Arne Weise
1959-71 Bengt Feldreich

Källa: SVT.

Fakta: Kalle Moraeus.

Kalle Moraeus är född, uppvuxen och bor i Orsa.

1984 blev han svensk mästare i luftgitarr, men han har också varit medlem i Kungliga Filharmoniska Orkestern i elva år och är dessutom riksspelman.

Sedan 1987 är han en del av Orsa spelmän och sedan 2001 är han en del av Benny Anderssons Orkester. Dessutom har han ett rockband, Hej Kalle.

Enligt musikrecensenter har Kalle Moraeus kompositioner drag av såväl folkmusik, schlager och konstmusik och präglas ofta av stor lekfullhet.

2010 deltog han tillsammans med Orsa spelmän i Melodifestivalen och tog sig till Andra chansen med bidraget Underbart.

2006 belönades Kalle Moraeus med Povel Ramels Karamelodiktstipendium och han har också tävlat i SVT-produktionen På spåret tillsammans med Py Bäckman.

Källa: SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista