Det stora priskriget uteblev

För två månader sedan öppnade den tyska lågpriskedjan Lidl en matvarubutik i Falun, men enligt branschorganisationen Svensk Handel har de nya lågprisbutikerna inte inneburit någon generell prissänkning av matpriserna.
– Vi trodde priserna skulle gå ner mer, säger Cecilia Giertta från Svensk Handel.

Enligt en färsk rapport från Konkurrensverket så innebär en etablering av en Lidelbutik inte att priserna sänks i butikerna i närheten.
På Matmagasinet som ligger bredvid Lidl i Falun säger butikschefen där att de inte påverkats av Lidel alls. Försäljningen har inte ens gått ned på varor som godis och frukt, varor som Lidl spetsat in sig på, och man upplever inte att man tappat några kunder.

Men enligt Fredrik Bergstöm, VD på Handelns utredningsinstitut, så har de nya lågprisbutikerna påverkat dagligvaruhandeln på andra sätt. Stormarknaderna har till exempel startat egna billiga märken och de har mer extrapriser och lockpriser.

- På längre sikt påverkar det här matpriserna och man kan se att matpriserna inte har ökat lika snabbt som den allmänna prisutvecklingen under de senaste 10, 15 åren, säger Fredrik Bergstöm.

Dessutom har lågprisbutikerna börjat påverka våra konsumtionsmönster.

På Hemköp Svalan, som ligger granne med Lidl i Falun, har butikschefen Peter Jansson märkt att en del kunder väljer att handla sina basvaror på Lidl och att de sen kompletterar sina inköp på Hemköp.

– Visst märks det att Lidl har kommit, nu gäller det att vi ser om vårt eget hus, säger Peter Jansson.

På Handelns utredningsinstitut tror Fredrik Bergström inte att  lågprisbutikerna kommer att ta över utan att de fortsätta att vara ett komplement.

– Svensken är van att hitta allt i samma butik men i viss utsträckning kommer vi nog att lära om , säger Fredrik Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".