"Vargtelefonen är värdelös"

Den så kallade vargtelefonen är ett nummer dit man kan ringa för att få veta var en sändarförsedd varg i Ulriksbergsreviret i södra Dalarna befinner sig. Det är alltså ett verktyg för att till exempel skydda jägarnas hundar. Men ofta är det flera dagar gammal information som ges. Roul Nilsson är jägare i Fredriksberg, och han tycker att informationen är värdelös.

- Den fungerar inte överhuvudtaget. Den är relativt värdelös. Det bästa vore om man pejlade vargen redan tidigt på morgonen. Då hade man en lite hjälp i alla fall, säger han.

Rivna hundar
Tanken med vargtelefonen är att jägarna ska veta var vargen befinner sig. På det sättet kan dom skydda sina hundar. Det hjälpte inte Rål Nilsson. Nyligen rev en varg hans hund.
- Jag strök henne över ryggen och blev alldeles blodig. Jag har fått en hund vargriven tidigare så jag vet hur det ser ut, säger Roul Nilsson som är både ledsen och besviken över det här.
- Vargen kan ligga runt knuten. Det har inte kommit in något nytt på telefonen sen i måndags. Det är rena katastrofen, menar han.
Bengt-Olov Eriksson, som också jagar i Fredriksberg, berättar att irritationen bland jägarna är stor.
- Det här är förbaskade över. Vi är ju med och betalar och då tycker vi att vi ska få ha lite nytta av den, säger Bengt-Olov Eriksson-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista