Albin Björn, elev, framför dataskärmen. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.
Älvdalen

Lockar elever med simulatorpark

1:28 min

Vid Naturbruksgymnasiet i Älvdalen satsas det flera miljoner kronor på ny teknik som ska locka fler unga att plugga till skogsarbetare eller yrkeschaufför. De kommande åren är behovet av att nyanställa stort inom de här branscherna.

Igår invigdes en simulatorpark där eleverna kan träna på att avverka skog och köra lastbil.

– Just nu fäller jag en björk, säger Albin Björn, som går i trean på Naturbruksgymnasiet vid Älvdalens Utbildningscentrum.

Han sitter i en förarstol till en skördare och på en stor dataskärm framför honom står träden i rad. Stolen vickar och vibrerar vid minsta manöver och Albin fokuserar på att såga och kapa stammarna så snyggt som möjligt.

– När trädet dunsar ner i marken känner man av en smäll.

Runt omkring Albin i den nya simulatorparken sitter flera andra elever som tränar på allt ifrån hur det är att avverka skog till att backa en lastbil. Allt under överinseende av läraren Anders Öberg, som tror att den här typen av ny teknik kan få fler unga att vilja jobba inom skogs- eller transportnäringen.

– Skogsnäringen säger till exempel att man behöver 400 förare på stubinen i landet, och sedan 300 nyanställningar per år.

Att skolans ledning kan lägga så stora summor på ny teknik och pedagogik kan man tacka Ljungbergsfonden för. Totalt har fonden nämligen stöttat Naturbruksgymnasierna i Älvdalen och Sunne med över nio miljoner kronor. Och att skogs- och transportnäringarna är i stort behov av ny personal märks på de här utbildningarna. Albin Björn hoppas få jobb så snart han är klar.

– Man kan ju inte sitta framför en skärm hela livet, men det är bra träning. Det är friheten och att vara ute i naturen som lockar med det här jobbet.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista