Missnöje med Säfsens skidanläggning

Säfsens skidanläggning i Fredriksberg avskedar personal å lägger ut verksamhet på entreprenad i stället. Fredriksberg är redan tidigare hårt drabbat av företagsnedläggningar och arbetslöshet. Och bland invånarna på orten är missnöjet stort.

När massafabriken las ner i Fredriksberg startade kommunen Säfsens skidanläggning som en arbetsmarknadsåtgärd. Där skulle invånarna i Fredriksberg få jobb, och så har det också varit genom åren.

Därför är bitterheten stor nu när den nye ägaren avskedar gamla trotjänare från orten. Några har varit anställda ända sen starten för 25 år sedan. Ortsbefolkningen har varit stolta över sin anläggning som dom själva varit med och byggt upp. Den känslan är borta nu.

- Jag tycker att det är tråkigt för bygden i sin helhet att det blir på det här sättet, säger Mary Eriksson som bor i Fredriksberg.

Dalanytt har talat med flera av dom som fått sparken nu. Ingen vill låta sig intervjuas. Men alla är besvikna på hur fötetaget har hanterat saken. Förutom dom som fått gå har flera sagt upp sig i protest.

Säfsens VD Christer Rosén säger till Dalanytt att det visserligen är tråkigt för de som drabbas. Men han tror på att lägga ut verksamheter på entreprenad i stället. Han menar att det är bra för företaget och bygden att fler företag verkar i Fredriksberg.

Hittills har han låtit andra företag ta över driften av butiken och aktivitetsverksamheten. Men företaget tittar också på om andra delar kan läggas ut på entreprenad. Efter att ha sagt upp motsvarande 8,5 årsarbetstillfällen har Säfsen nu 21 fast anställda samt 60-70 säsongsanställda. Färre och färre kommer från Fredriksberg.

- Satsningen med Säfsen från början var ju att skapa arbetstillfällen för ortens befolkning så jag tycker att det här är väldigt tråkigt, säger Mary Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".