Mora

Dyrare mat för Moras äldre

0:49 min

Äldre som får sin mat hemkörd av kommunen i Mora får räkna med kraftigt höjda priser nästa år. I februari kommer priset höjas från 55 till 75 kronor per portion. Det är ju faktiskt en höjning med 35 procent, säger Ulf Wallin, PRO-ordförande i Mora, som är väldigt kritisk till den dyrare maten.

Tidigare har maten leverats från Västmanland, nu ska den lagas av landstingets kök i Mora, och kommunens socialnämd köper den från den gemensamma kostnämnden.

Ulf Wallin är PRO-ordförande i Mora och han är kritisk:

– Det är ju otroligt att 25 mil kortare transportsträcka ska göra maten 20 kronor dyrare, och det är ju faktiskt en höjning med 35 procent. Och för en gångs skull är vi överens med Berndt Persson om det här med att det är för jäkligt att det är för dyrt, säger Ulf Wallin.

Berndt Persson (S) är socialnämndens ordförande i Mora och han tycker inte att det är rätt att pensionärerna ska betala så mycket för maten.

– Nej, jag tycker det är för dyrt.

Vad ska du göra för att det ska bli en ändring?

– Jag har redan taigt upp med kostnämnden och i politiken i övrigt att det håller inte, det är för dyrt. Men jag kan bara säga så att man köper maten i de livsmedelsaffärer som finns, säger Berndt Persson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista