UNGA FLICKOR

Söker bekräftelse via nakenbilder på nätet

1:21 min

En 50-årig Ludvikabo åtalas just nu för att ha utnyttjat drygt 20 unga tjejer på nätet. Och det är inte det enda fallet. Hur kommer det sig att unga tjejer går med på att skicka sexbilder på sig själva? Bekräftelse, säger två elever vi pratat med.

Izza Jespersen och Sofia Shestopalova går i nian på Hälsinggårdsskolan i Falun. Och så här säger de om varför de tror att unga flickor lägger ut och skickar nakenbilder på sig själva via internet:

– Jag tror att när tjejer lägger upp bilder på sig själva nakna så vill de bara få en bekräftelse på att de är snygga. För de vet att killar kommer att gilla det. Killar gillar ju naket och sånt, säger Sofia Shestopalova.

– De vill ha stämpeln: "hon har snygg kropp, satsa på henne". Alltså, hon är bra i sängen menar jag då, säger Izza Jespersen.


Chattar med okända
Sofia Shestopalova och Izza Jespersen chattar mest med sina vänner på facebook, men ibland händer det att de chattar med någon de inte känner.

– Ja, om de gillar något i min status på facebook. Man säger: "gilla min status så skriver jag vad jag tycker om dig i chatten". Och så börjar man chatta, säger Izza Jespersen.


Killar ber om bilder
Själva har de aldrig lagt upp någon nakenbild på sig själva, förutom en bikinibild en gång. Men de ser ofta nakenbilder som kommer upp på facebook. Och det har också hänt att de har blivit ombedda att skicka bilder på sig själva.

– Det är ofta killar som frågar om att man ska skicka bilder på din kropp, skicka bild på din mage, ditt ansikte. Ofta är det killar som frågar om sådant, berättar Izza Jespersen.

Vad tänker du när du får en sådan fråga?

– Jag skickar ju inte direkt. Och sen säger de: "men jo, snälla, snälla, snälla". Och då säger man: "ja, men skicka själv då". Och då säger de bara nej. Så de ska inte be mig att skicka om de inte tänker göra det själva, säger Izza Jespersen.