DALARNA

Fler apotek - men dåligt med läkemedel

1:29 min

Ökade öppettider och fem fler apotek i Dalarna, det har blivit effekter av att det för två år sedan blev möjligt att öppna privata apotek. Det är bra att det finns fler ställen där man kan handla, tycker en person vi träffat. Men det ställer också till vissa problem.

En av anledningarna till att Sveriges apoteksförening idag bjöd in centerns dalariksdagsman Kenneth Johansson till apoteken i Borlänge, var att man ville påtala att det ofta är så att inget av apoteken har det läkemedel kunden frågar efter.

Modellen för att byta origanalläkemedel mot billigare kopior är så stelbent att den är ett hot mot patientsäkerheten, menar apoteken. Särskilt som förpackningarna ofta byts ut.

– Vi är ute efter ett system som gör att vi på ett lättare sätt kan ha ett tillgängligt läkemedel när kunderna kommer in och som gör att man inte behöver byta så ofta. Det säger Johan Wallèr, VD i Apoteksföreningen.

Marie Albertsson, på Kronans Droghandel och AnnKristin Renstrand på Apoteket i Leksand, ser flera problem för apoteken.

– Det är aldrig roligt när vi inte har vanliga medciner på hyllan tillgängligt. Och kunder upplever det ju som att "ni har ju aldrig det jag vill ha".

– Självklart känns det svårt när vi inte kan ha allt i lager.

– Och det är ett stort problem att det är farmaceuptbrist, vi fick ju lov att stänga ett av våra apotek på Borlänge sjukhus i sommar, och det är ju aldrig roligt.

Centerns dalariksdagsman Kenneth Johansson, säger så här om problemen:

– Det jag kan lova är att de problem vi tar del av, är saker som håller på att utredas. Så vi har tagit till oss det och vi försöker göra något åt det.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se