ORIENTERING

Helena Jansson - Årets orienterare

0:52 min

För femte året i rad har Helena Jansson från Leksands OK utsetts till Årets orienterare. Det är landets orienteringsjournalister som röstat fram henne. Det har varit ett fantastiskt år, säger Helena Jansson.

Framgångarna under VM i Frankrike i somras gjorde valet enkelt. Men för henne själv så har hennes idrottsliga karriär varit som en bergodalbana, säger hon.

– Det har varit en riktigt brant bergodalbana. Både de högsta topparna och några av de jobbigare stunderna i mitt idrottande. Men med målgång av bergodalbanan bra mycket högre än jag startade, det har varit ett fantastiskt år.

Helena Jansson har varit skadad, bland annat strax innan VM då hon tog fyra medaljer, bland annat en guldmedalj. Och att ta denna guldmedalj, var inget Helena hade förväntat sig då.

– Nej, absolut inte. Jag har aldrig tidigare varit i en situation där jag har varit skadad och inte kunnat springa på en månad precis innan ett mästerskap. Så det var fantastiskt att kunna få till den veckan som jag och hela laget fick till med den förberedelsen jag hade, det var häftigt.

Hur går träningen just nu?

– Det går bra, jag är lite ledsen över de här plusgraderna som har dragit in för jag hade ju hoppats på att få dra igång skidåkningen rejält den här veckan. Men annars så håller sig hälen i shack, jag har fått vara frisk och träningen funkar fint, säger Helena Jansson.

Den 26-åriga Leksandsorienteraren Helena Jansson är aktuell för fler utmärkelser. Hon är inför Idrottsgalan med i omröstningen om Jerringpriset och nominerad till Årets kvinnliga idrottare.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se