LÄNSSTYRELSEN DALARNA

Mindre pengar för rovdjursarbetet

1:05 min

Naturvårdsverket vill kraftigt skära ner i Länsstyrelsens rovdjursarbete. Men det kommer att få synnerligen negativa konsekvenser, skriver Länsstyrelsen Dalarna i ett skarpt brev till verkets generaldirektör.

Sedan 2006 har Länsstyrelserna i Dalarna och Värmland fått två miljoner kronor per år och län till så kallade akutgrupper. Det handlar om personal som rycker ut till fäbodar där rovdjur gjort angrepp eller till byar och där hjälper och pratar med folk som utsatts för närgångna rovdjur.

Inför nästa år vill Naturrvårdsverket att fler län ska dela på pengarna och för Dalarnas del skulle det betyda en nedskärning på 1,3 miljoner kronor.

Men det skulle innebära att vår närvaro lokalt minskar drastiskt och närvaron är avgörande om acceptans för rovdjuren ska kunna uppnås, hävdar landshövding Maria Norrrfalk och milljövårdsdirektör Stig Åke Svensson i det här brevet.

Det påpekas också att samarbetet med polis och åklagare skulle försämras kaftigt, eftersom det nästan uteslutande är personal från Länsstyrelsen som upptäcker grova jaktbrott på rovdjur.

Länsstyrelsen vädjar nu om att att få behålla de två miljonerna så att ett trovärdigt rovdjusarbete kan utföras.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se