RÖRBÄCKSNÄS

Smör går åt som smör i solsken

1:25 min

Det råder brist på smör i Norge sedan en tid tillbaka. Smörpaket säljs på nätet för flera tusen kronor, folk har försökt smuggla in stora smörlager i landet, och i de svenska butikerna kring den svensk-norska gränsen säljer smöret som.. just det, smör.

– Hundra paket mer i veckan går det. Det är ju det första de frågar efter när de kommer hit, "var är smöret, var finns det?". Det berättar Carola Johnsson som jobbar som butiksbiträde på ICA i Rörbäcksnäs.

– Vi brukar ha en liten rad av smör, men nu är det helt fullt, fortsätter hon.

Att det blivit brist på smör i vårt grannland beror dels på att det inte produceras tillräckligt med grädde där, men också att konsumenterna har blivit mer medvetna. Det berättar Gunder Eriksson, som sitter i regionstyrelsen för Lantbrukarnas riksförbund i Dalarna:

– Konsumenten idag har börjat bli skeptisk till konstgjorta margariner, så man går tillbaka till naturliga råvaror, säger han.

Matilda Eriksson-Rehnberg

Matilda Eriksson Rehnberg.

matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista