Grooming

Vanligt att vuxna söker unga på nätet för sex

1:12 min

Att vuxna tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt är vanligt på internet. Mats Andersson undersöker så kallad grooming genom att själv gå och ut och chatta med ett barns identitet. Och det tar inte många minuter innan han får kontakt.

Just nu pågår rättegången mot en 50-årig Ludvikabo för att sexuellt ha utnyttjat unga flickor på internet. Och det är inget ovanligt fenomen.

– Jag har under nästan tio år på nätet varit ute och sett hur man blir kontaktad och hur man förför. Och jag kan säga att som åtta-nio-åring idag så är det inget konstigt att råka ut för sådana här män, säger Mats Andersson som driver företaget Netscan och åker runt och föreläser om sexuella övergrepp på internet.

Det finns ingen riktig aktuell statistik för hur vanligt den här typen av övergrepp är, men enligt en enkät från Brottsförebyggande Rådet från 2007 hade 48 procent av tjejerna och 18 procent av killarna i årskurs 9 blivit utsatta för att okända vuxna kontaktat dem i sexuellt syfte.

Och Mats Andersson berättar att när han går ut på olika internetforum tar det inte lång tid innan han blir kontaktad av vuxna som är ute efter hans sexuella tjänster.

– Vi har vissa sajter som vi hoppar runt på, men till exempel Kamrat. Den ligger som tredje-fjärde största sajt i Sverige. Om man bara går in och ligger passiv och väntar så kan det ta alltifrån en dag till en månad. Men om man själv går in och tittar på lite andra människor och gör sig synlig, då går det fortare. Om man sen går in i chattrum, då pratar vi om minuter, säger Mats Andersson.