HÖGSKOLAN DALARNA

Rejäla nedskärningar väntas

1:05 min

I morgon ska Högskolan Dalarnas styrelse ta beslut om tio procents besparingar på utbildningssidan. Det har varit smärtsamt att ta fram ett förslag om hur det ska gå till, säger skolans rektor Marita Hilliges.

– Generellt är mitt förslag att vi ska behålla alla utbildningsområden, alla områden är viktiga. Men alla områden måste banta ganska rejält, så vi drar ner både i volymer i program och i utbudet av fristående kurser, säger Marita Hilliges, och fortsätter:

– Vi måste också lägga ner en del program. Vi kommer lägga ner utbildningar i Bergskolan i Filipstad. Ett annat område är att det är tre mediakommunikations-vetenskapliga utbildningar i Falun som står på listan. Inom mediaområdet så behåller vi mediaproduktionsutbildningarna och ett program som är riktat mot reklambranschen som heter grafisk design.

Kommer media försvinna från Högskolan Dalarna?

– Nej så blir det inte, men däremot några av de programmen.

Hur tror du det påverkar skolan?

– Vårat uppdrag är minskande. För mig har valet vad vi ska minska varit jättesvårt. Så det har varit ett smärtsamt beslut, både för mig att ta, och för dem som ska jobba med det och för dem det drabbar, säger Marita Hilliges.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista