GROOMING

"De lockas av vuxna som ser dem"

1:32 min

Det är vanligt att barn blir kontaktade på internet av vuxna som vill utnyttja dem sexuellt. Barnen luras in i relationer för att vuxna ser dem och lyssnar, säger psykologen Ann-Christine Witteberg-Rasck.

Just nu pågår rättegången mot en 50-årig Ludvikabo för att sexuellt ha utnyttjat unga flickor på internet. Och det är inget ovanligt fenomen.

Så här berättade Mats Andersson, som driver företaget Netscan och som åker runt och föreläser om sexuella övergrepp på internet, i Dalanytt i morse:

Jag har under nästan tio år på nätet varit ute och sett hur man blir kontaktad och hur man förför. Och jag kan säga att som åtta-nio-åring idag så är det inget konstigt att råka ut för sådana här män.


Upplever sig som ensamma
Och att barn luras in i sådana här relationer är inte konstigt, enligt Ann-Christine Witteberg-Rasck:

– Jag tror att en del ungdomar kan uppleva sig som ensamma eller att man inte blir bekräftad tillräckligt mycket. Man kanske har svårt med kompiskontakter. Det finns ungdomar som av någon anledningning söker relationer där man får en uppmärksamhet, säger Ann-Christine Witteberg-Rasck som jobbar på Barn- och ungdomspsyk i Ludvika.


Känner skam
Många gånger är kontakten med den vuxna till att börja med en vänskapsrelation. En vuxen som lyssnar, ger beröm och bryr sig.

Och när det väl har gått så långt att barnen blir ombedda att skicka sexuella bilder eller träffas för att ha sex, då känner barnen ofta en stor skam, säger Ann-Christine Witteberg-Rasck.

– Och det är ju många gånger det som gör att det är så svårt att berätta. Man kan vara orolig för att någon ska säga åt en att "det borde du väl ha förstått" eller "det förstår du väl att man inte kan lämna ut bilder på sig själv", säger Ann-Christine Witteberg-Rasck.


Ge dem uppmärksamhet
Ann-Christine Witteberg-Rasck tror att det är viktigt att vuxna är observanta på barns beteende på internet, att de förstår vad barnen gör och att de frågar och pratar öppet om sådana här saker.

Men hon tror också att det är viktigt att se till att barnen får uppmärksamhet av andra vuxna än de som är ute efter deras sexuella tjänster på internet.

– Alla barn och ungdomar och även vi vuxna har alltid haft ett behov av att bli bekräftade. Många av dem som tar kontakt med unga på internet är skickliga på det. Det är duktiga på att fånga upp det vi vill höra. Och det är viktigt att vi människor för övrigt också tänker på. Barn och ungdomar vill att vi lyssnar på dem, är intresserade av dem och bekräftar dem i det de är bra på.