IDRE SAMEBY

Fortsatta vargproblem i Idre Sameby

1:30 min

Efter att två vargar skjutits och två vargar flyttats från Idre, har nu samerna börjat få ordning på renhjorden och slakten kunnat komma i gång. Men mycket senare än vanligt. Något som ställer till med ekonomiska problem.

– Allt arbete som vi lagt ner har ju spolierats genom att vi haft så mycket varg. Vi har samlat ihop renarna men sedan har vargen kommit och splittrat det där. Det berättar Benny Jonsson, som är en av de renägande samerna i Idre.

Och trots att två vargar nu skjutits och två andra har flyttats till Västergötland, så är det inte lungt på vargfronten, enligt Benny Jonsson:

– Nej, du har ju en enkelvarg kvar som vi inte vet var den är. Sedan blev två nya par kvalitetssäkrade, så även om svensk rovdjurspolitik säger att det inte ska vara några vargar i renskötselområdet så kommer det ju hela tiden nya vargar, säger han.

– Djuren får ju ingen betesro, det kan vi se på kvalitén. De är magrare i år än de normalt skulle vara. Renen förbrukar så mycket energi när de ska springa undan vargen. Vi vill ju ha ut kött på marknaden inför jul, och vi har inte lyckats med det i år, vi är för sena, säger Jörgen Jonsson, ordförande i Idre sameby.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista