1 av 2
Minnessten för offren efter Mattias Flink. Foto: Eva Rehnström.
2 av 2
Mattias Flink. Foto: Conny Sillen/Scanpix
HÖGSTA DOMSTOLEN

Livstidsdömde Mattias Flink fri 2014

2:23 min

Livstidsdömde Mattias Flink, skyldig till sju mord och tre mordförsök i Falun, släpps fri om två år. Flink får sitt straff tidsbestämt till 30 år, meddelade Högsta Domstolen - HD - idag. Jag är djupt besviken, säger Yvonne Jurgenson Lumila, som är mamma till ett av offren.

Mattias Flink, i dag 41 år, dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl sju personer och skottskadat tre personer i närheten av Dalregementet i Falun i juni 1994.

Flink var kraftigt berusad och befann sig i ett psykotiskt tillstånd vid händelsen men bedömdes inte vara allvarligt psykiskt störd, vilket gjorde att han kunde dömas till fängelse.

Och han dömdes av Falu tingsrätt till 14 års fängelse, men straffet ändrades av hovrätten och Högsta Domstolen till livstids fängelse.


"Mitt straff tar inte slut"
Första gången som Mattias Flinks fråga om att tidsbestämma hans straff, var i juni 2008. Så här sa han då i Örebro tingsrätt: 

– För det första är det som jag ser det, katastrof för alla inblandade. Jag har inte bara förstört mig och de omedelbara offrens liv, det har förstört deras anhörigas liv, och en del av mina anhörigas liv. Och skulle det vara så att jag får tidsbestämt idag, så tar inte mitt straff slut i och med det. Det här brottet kommer fortsätta påverka mitt liv så länge jag lever. Jag vaknar med det varje dag varför jag sitter på anstalt, jag lägger mig med vetskapen varje dag varför jag sitter på anstallt.

Örebro tingsrätt tidsbestämde 2010 Flinks straff till 32 år, och Göta Hovrätt höjde det senare till 36 år. Beslutet överklagades dels av Flink själv, dels av Riksåklagaren som ansåg att frågan var för tidigt väckt.


Återfallsrisken låg
I sin bedömning lyfter Högsta domstolen fram Rättsmedicinalverkets bedömning att återfallsrisken är låg och att han har skött sig exemplariskt. Flink har genomfört ett stort antal obevakade permissioner utan anmärkningar, enligt domen.

HD har tidigare klargjort att praxis för livstidsdömda mördare ska ligga på 18, 21 eller 24 år. Men i Flinks fall anser man att brotten är så pass allvarliga att strafftiden måste bli längre än så.

Straffet sätts till 30 år eftersom HD bedömer att det räcker med en utslussningstid på 2,5 år.

Flinks första reaktion på HD:s beslut var "är det sant?", enligt hans advokat Johan Eriksson.

– Jag är väldigt glad för hans skull. Det är ett närmast chockartat besked när man suttit så länge som han gjort, säger Eriksson.


"Djupt besviken"
Beskedet togs docke emot med bestörtning av en de anhöriga, Yvonne Jurgenson Lumila som är mamma till Helle som mördades av Mattias Flink. Hon var 21 år gammal.

– Jag är djupt, djupt, djupt besviken på Högsta Domstolen att man förkortar hans straff ytterligare. För jag har just under senaste halvåret försökt förlika mig och försonas med att han ska sitta tills 2018 som var tidigare. Och nu ändrar man detta och jag tycker det är en skymf mot oss brottsoffer att man ska behöva uppleva att man förkortar hans straff så mycket, jag känner mig djupt kränkt och besviken på det. Och det är oerhört jobbigt när man som jag försökt försonas med vad han han gjorde, och vara ganska nöjd med att man i tingsrätten markerade att han skulle sitta till 2018. Sedan ändrar man det, och jag har svårt att finna ord helt enkelt.

Varför tycker du att HD har tagit fel beslut?

– Brottet är ju ett av de grövsta som har begåtts i Sverige, och att ta livet av sju personer, det måste ju kosta någonting. Det är inte tal om att han är en exemplarisk fånge som sköter sig i sin situation, utan det handlar ju om oss brottsoffer, och hur vi upplever vår situation. Jag har ju kämpat i så många år med sorgen och saknaden och bitterheten, och när man äntligen kommit dit att man känner sig försonad med att han ska sitta till 2018, så river man upp det. Jag kan inte förstå, säger Yvonne Jurgenson Lumila.


Utslussning
Från och med nu kommer Kriminalvården att påbörja Flinks utslussning, vilket bland annat kan innebära längre permissioner. Men det är inte en enkel process, menar Eriksson.

– Många tror ju att det bara handlar om en enorm glädje att bli fri. Det är inte riktigt så när man suttit nästan 18 år i fängelse. Det är mycket som måste lösas, allt från boende till sociala kontakter, säger Johan Eriksson.

Flink är den i Sverige som, jämte Thomas Quick, dömts skyldig till flest mord under modern tid, och han har avtjänat 17 år och sex månader av sitt fängelsestraff.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Tidigare rapporteringar om Flink:

Det här hände den 11 juni 1994:

Den 11 juni 1994 sköt Mattias Flink, dåvarande fänrik vid Dalregementet i Falun, ihjäl sju personer och skottskadade tre.

Morden skedde efter en festkväll, där den då 24-årige Flink hade bråkat med sin flickvän. Kraftigt berusad gick han till sitt regemente och hämtade tjänstevapnet, en AK 5.

Utan förvarning sköt han sedan ned sex unga kvinnor. Fem dog och en skadades svårt. En stund senare sköt han ihjäl en ung man på cykel och en väktare i en bil.

Kort efteråt greps han av polis, efter att själv ha blivit skottskadad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista