Varför ska man handla ekologiskt?

Under helgen kan man i Kupolens köpcentrum i Borlänge få svar på den frågan. Kommunen ordnar en utställning där man kan få exempel på varor som lätt kan bytas mot kravmärkta varor som är bra för både miljö och människor.

Unni Öhman, som jobbar med miljöfrågor på Borlänge kommun, berättar om Juan som jobbar på en bananplantag i Latinamerika, en fiktiv person som ingår i utställningen. I sin hand har han en giftspruta men ingen skyddsutrustning. Han kan heller inte läsa och skriva så han förstår inte varningstexten som står på giftflaskan.

- Så här går det till på bananplantager. De som jobbar där har låg utbildning, inte särskilt hög medellivslängd och många barn föds med missbildningar eller handikapp av olika slag.

Unni Öhman berättar att man istället vill visa på alternativ i utställningen och man har fokuserat på kaffe, bananer och ägg.

- Vi ville ta tre tydliga produkter som är lätt att välja annorlunda, säger Unni Öhman. Kaffet kostar ju lika mycket och vi har en kundvagn där man kan prova på hur det är att vara burhöna och har man gjort det så väljer man nog ägg från hönor som har gått fritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".