Protester i Särna mot skolplan

Det har börjat koka i Särna.

Anledningen är den verksamhetsplan för Älvdalens skolor som antagits av Barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott inför kommande år.

Enligt planen kan det bli så att elever på Särnas högstadium bussas till Idre om fyra år - medan bibliotek, dagis och folkhögskola flyttar in i skolans lokaler i Särna.

-Jag hoppas alla i Särna går man ur huse för att stoppa det här förslaget, som borde kastas i papperskorgen, säger Lisbeth Mörk-Amnelius, Särnalistan, som sitter  i Barn- och utbildningsnämnden i Älvdalens kommun.

Lisbeth Mörk-Amnelius säger att hon tror att det här är en fråga som engagerar Särnaborna och att många sluter upp till det protestmöte föreningen Utveckling Särna 2003 anordnar på onsdag veckan som kommer.

Stefan Linde är skolchef i Älvdalens kommun och är den som skrivit verksamhetsplanen. Han hoppas att situationen i kommunen kommer att förändras så att det verksamhetsplanen beskriver inte behöver bli verklighet.

Men han tycker att det är viktigt att ha en plan färdig ifall situationen inte skulle förändras. Och att Särnaborna engagerar sig och gör påtryckningar mot politikerna i kommunen  har han ingenting emot.

-Det är en demokratisk rättighet att protestera, säger han.

Lisbeth Mörk-Amnelius säger att hon nu hoppas främst att onsdagens möte gör att alla Särnabor och andra som bryr sig om utvecklingen i glesbygd får kunskap om det här - och att protesterna får effekt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".