Annica Frank Lennartssons affär ägs delvis av byborna, som tagit över fastigheten. Ett upplägg som visade sig vara lyckat. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio
DALA HUSBY

Lanthandeln lever tack vare byborna

"Det är jättebra att vi fått en affär igen"
1:21 min

När lanthandeln stängde igen tog byborna i Dala-Husby saken i egna händer och köpte fastigheten tillsammans. Något som resulterat i att lanthandeln går med vinst och invånarna har fått tillbaka en viktig mötesplats.

– Det är jättebra att vi fått en affär igen. När affären var stängd såg man inget folk nere på byn, men nu träffas vi här och sitter och pratar, säger Birgit Lindgren, en av dem som köpte aktier i den lokala lanthandeln.


160 personer hjälpte till
I mars förra året, efter att lanthandeln varit stängd i ett halvår, startade byborna ett fastighetsbolag och köpte byggnaden. 160 personer gick in med över 500 000 kronor tillsammans.

Fastigheten köptes loss och lanthandeln kunde öppna igen, med en ny ägare som alltså hyr lokalen av byborna.

Handlaren heter Annica Frank Lennartsson och hon kan se tillbaka på ett lyckat 2011.

– Det går bra tycker jag, även om det är mycket arbete. Folk är mer köptrogna när man har ett sådant här upplägg.


Social funktion
I debatten om landsbygdens framtid hävdas det ofta att lanthandeln är viktig för små byars överlevnad och inflyttningen till mindre orter.

Men en studie från Högskolan Dalarna och Institutet för framtidsstudier från 2009 visar att lanthandeln snarare fyller en social funktion för folk som bor på landsbygden.

– Det var jädrigt roligt när affären öppnade. Man träffade folk man inte sett på ett bra tag, säger Leif Hedlund, en av de drivande krafterna bakom bybornas eget fastighetsbolag.

– Intresset för det här var större än vi kunde ana. Dubbelt så många jämfört med vad vi hade räknat med slöt upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".