Starten av Mora Ungdom dröjer

Den första oktober skulle Mora Ungdom, en vårdavdelning för ungdomar med missbruksproblem och psykiska problem, startas i Mora.
Men det kommer att dröja flera månader innan Mora Ungdom kan ta emot den första patienten och under tiden går personalen som förut arbetade på avdelning 54 utan arbetsuppgifter.

Personal från den numera nedlagda avdelning 54 hade förberett sig inför starten av Mora Ungdom genom att arbetat med missbrukspatienter i Falun under sommaren och fram till sista september.

De fyra anställda Dalanytt har pratat med är alla frustrerade över sin situation och över hur dålig planeringen av Mora Ungdom varit från landstingets sida.

De har alla trivts bra under tiden de arbetat på Falu lasarett, och några av dem har bett om att få fortsätta där, men utan att få gehör för det. I stället verkar de få fortsätta att gå bredvid och titta på hur den fungerar inom öppenvården, som de allihop redan väl känner till.

De berättar att det inte känns meningsfullt att gå till Mora lasarett och bara fördriva tiden när de vet att de verkligen skulle kunna göra nytta genom att arbeta aktivt med patienter. De tycker att de skulle kunna få chansen att skaffa sig nya viktiga kunskaper inför öppnandet av Mora Ungdom genom utbildningar, kurser eller studiebesök på behandlingshem för ungdomar med dubbeldiagnos.

Tillsammans med sina fackliga företrädare träffar de i dag den nya avdelningens chef för att försöka få till en förändring av situationen.
För fortsätter det så här tycker de att det är slöseri från landstingets sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista