Bättre soppa med färre kockar?

Centerpartiet i Mora har tröttnat på att samregera med tre andra borgerliga partier och har istället valt att gå i koalition med Socialdemokraterna. Förhoppningen är att en stabil majoritet med bara två partier ska göra det politiska arbetet enklare.

Den röd-gröna koalitionen är faktiskt något som många morabor har väntat på i många år. Faktiskt ända sedan valet 1998 har man av och till uttryckt önskemål om ett samarbete över blockgränsen.

Då gick det inte utan hela åtta borgerliga partier gick ihop för att regera i Mora. 

Kritiken mot mångpartistyret från människor som upplevde att kommunen tappat handlingskraft resulterade bland annat i att Centerpartiet värvade en rad kända moraprofiler till partiet inför valet 2002.

Och det hade man framgång med - men även efter det valet framkom önskemål om att Centern och Socialdemokraterna skulle gå samman i en kolaition för att komma ifrån ett styre med alltför många inblandade.

Men det gick inte då heller utan fyra borgerliga partier har styrt tillsammans. Centern som gick in i politiken med stora ambitioner om att kunna fatta snabba beslut och effektivisera i kommunen fann att det inte var så enkelt - och kände sig motarbetade av de gamla kommunala rävarna i sina samarbetspartier.

De å sin sida har ofta känt sig överkörda av Centern.

Och nu gick det alltså ijnte längre. De båda största partierna i Mora har funnit att det nog är lättare att samarneta och komma fram till beslut om man bara har en motpart att förhandla med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista