Kyrkomusik

Ny Lukaspassion med Göran Greiders texter

3:09 min

I påsk blir det tretton uruppföranden över hela landet av en helt ny Lukaspassion. Texterna har skrivits av Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider och Rolf Martinsson har skrivit musiken.

– Jag har följt berättelsen, men vad jag vill betona är vad Jerusalem var för plats på den tiden. Det liknar Bagdad i nutid, fullt av motsättningar, utländska trupper och förtvivlade människor säger Göran Greider.

– I den meningen vill jag hävda att Jesus ledde en social rörelse i dåtidens samhälle, han ville ha en större jämlikhet i samhället och han var en radikal person,.

Som ofta i en passionsberättelse om Jesu liv är det en recitatör som står för ramverket i berättelsen, men sedan har både Rolf Martinsson och Göran Greider bestämt utvikningar, fördjupningar. Rolf Martinsson tycker att det är där som Göran Greiders texter.

– Det finns en spänning i de texter han gjort och den berättelse som finns i evangeliet, säger Rolf Martinsson.

– Jag använder mig av en sorts barockmusik i det traditionella berättandet, det som recitatören gör. Men sedan när Görans texter kommer så är det mer solistiska saker, så jag följer med Göran ut i andra landskap medan jag är ganska klassisk i övrigt. Det ger en spänning som är ganska unik.

– Vissa ord i texten är starka och det ger mej inspiration så att jag kan bestämma karaktären på ett stycke, säger Rolf Martinsson

Lukaspassionen finns inte inspelad ännu, den repeteras för fulla muggar ute i kyrkorna. I påsk hörs den på tretton olika håll i hela landet och i Finland.

Göran Greider tycker att det är en viktig berättelse som han gärna vill berätta trots att han inte är religiös i vanlig benämning. Men han har skrivit mycket, inte minst lyrik, som handlar om liknande saker.

– Jag har ju synpunkten att om Jesus-gestalten är värd någonting så återuppstår han inom oss, det är poängen, i form av ett ideal, säger Göran Greider.

– Vad den kristna traditionen behöver är personer som gör sina egna tolkningar av arvet.

– Om den inte nytolkas så dör traditionen. Därför är jag rätt person att kalla in för att skriva detta verk, avslutar Göran Greider.

Patrik Paulsson
mittimusiken@sverigesradio.se