Falun

Kulturskola ska lyfta Falun

1:20 min

Falu kommun vill slå ihop flera olika verksamheter under ett tak och skapa en helt ny kuturskola. Satsningen ska inriktas på världsarv och hållbar utveckling och ska göra Falun till en bättre kulturstad.

– Till att börja med är det sammanslagning av de enheter som jobbar med barn, unga, natur, kultur och teknik, säger Pelle Ahnlund, kulturchef i Falun.

Dans- och musikskolan, Arenan, Konstgrafiska verkstaden, Naturskolan, Teknikverkstaden och Gruvbäckens konstcentrum ska tillsammans bilda en ny kulturskola.

I de berörda politiska nämnderna råder total enighet och nu hoppas de att verksamheten ska vara igång efter sommaren nästa år. Under ett tak mitt i stan.

– Ja, så är det tänkt. Men inte naturskola, teknikverkstad och konstgrafiska verkstade för de behöver vara kvar på sina respektive platser. Men de andra verksamheterna hoppas vi kunna samla ihop i ett hus i centrala stan, säger Pelle Ahnlund.

Har Falun råd med det här?

– Det hoppas jag. Jag vill påstå att det är väldigt viktigt att ha en fungerande kulturverksamhet för barn och unga. Jag tror att det är en stor faktor när folk ska välja var de ska slå sig ned någonstans.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se