Rättvik

Rättvik blir LEDande ljuskommun

3:49 min

Alla lampor i Rättviks Kommun ska bytas ut och ersättas av mer miljövänlig och energisnål LED-belysning. Rättvik blir först i landet med en sådan satsning, och de kommande månaderna ska tusentals lampor bytas ut.

– Totalt är det uppemot 8 000 lampor som ska bytas ut, utomhus och inomhus, berättar Jan Kans som är vd för Rättviks Fastigheter och projektledare för LED City, som projektet kallas.

– Det finns ett EU-direktiv om att vi måste sluta använda belysning som innehåller kvicksilver, och då finns bara LED kvar.

Rättvik kommer alltså bli LEDifierat, både i kommunens egna byggnader och utomhus. LED betyder Light Emitting Diod, vilket betyder ljusutsändande dioder. LED-lampor är mer energisnåla och mijövänliga än andra lampor. Dessutom avger de ett mer naturligt ljus, vilket kommer påverka Rättviksbornas hälsa i positiv riktning, menar Jan Kans.

– Det blir en bättre belysning. Vi kommer se allting som vi i dag inte ser. Färgåtergivningen blir mycket tydligare, vilket gör att vi blir friskare och mer hälsosamma. Det finns forskning som visar att LED-belysning motverkar stafylokocker.

Vad sparar ni på det här då?

– Kring 1,6 miljoner kronor per år.

Vad kostar det då?

– Det har jag ingen aning om än, säger Jan Kans. Allt beror på hur omfattande det här blir, det visar sig när vi gör en inventering.

Men någon slags beräkning har ni väl gjort?

– Nej, inte än. När vi är klara med beräkningen talar vi om vad det kommer kosta. Men de pengar som idag går till en massa onödig el kommer vi kunna lägga på annat istället.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sverigesradio.se

Martin Eriksson

Hej! Jag har ett nyhetshjärta som slår extra fort för södra Dalarna. Jag bevakar också frågor som rör arbetsliv och föreningsliv. Om du har något tips till mig, så maila till  martin.eriksson@sverigesradio.se eller ring på telefonnummer 023-77 77 35.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.