Mora

Inga pengar för Moraparken och Prästholmen

1:23 min

Mora kommun har fortfarande inte fått in några pengar vare sig för konferensanläggningen Moraparken eller idrottsanläggningarna på Prästholmen, som de sålde ut förra året. Men nu måste pengarna på bordet, säger kommunalrådet Peter Helander, Centern.

– Vi har ju ett avtal och båda parter vill att det här ska ske, säger Peter Helander.

I somras skrev kommunen kontrakt med bolaget Berik Capital Advisors AB, som skulle köpa 51 procent av aktierna i Moraparken. Dessutom skulle bolaget ta över kommunens lån på 40 miljoner kronor.

Än så länge har kommunen inte fått några pengar. I kontraktet står det att bolaget har 21 månader på sig att betala.

Greklands fel

Peter Helander säger att anledningen till att pengarna inte kommit in är skuldkrisen i Europa.

– Som du är väl medveten om så håller Grekland på att gå i konkurs. Det är inte så enkelt att hitta finansiering, säger han.

Finansmannen Ulrich John är den som står bakom Berik Capital Advisors AB.

– Vi kommer att betala när vi har fått fram den lösning som vi kan känna oss trygga och behagliga med. I övrigt så tar vi vårt fulla ansvar för affären, precis i enlighet med vad som står i överlåtelsehandlingarna, säger han.

Schweiz fel

Inte heller för Prästholmen har kommunen fått in några pengar. De norska investerare som skulle köpa idrottsanläggningarna säger att pengarna finns, men att de sitter fast i en schweizisk bank.

Kommunalrådet Peter Helander framhåller att försäljningen kan komma att avbrytas om pengarna inte kommer in inom de närmaste veckorna.

– Någonstans måste vi ta ett ansvar för att allt går rätt till. Ingenting händer förrän vi har pengarna på bordet. Vi driver anläggningarna vidare tills det har skett, säger han.