SIFO-UNDERSÖKNING

Var femte svensk tror på spöken

0:58 min

Enligt en SIFO-undersökning tror var femte svensk att människor kan gå igen efter döden. Det är svårt att förstå att en person bara kan försvinna, säger Liselotte Frisk, som är professor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

-- Vi vill ju gärna tro att det finns en fortsättning på något sätt och att det finns möjligheter till kontakt, säger Liselotte Frisk.

När Sifo, på uppdrag av Svenska Dagbladet, i januari frågade 1 000 personer, svarade 21 procent att de tror att människor kan gå igen efter döden.

Ungefär lika många, 20 procent, säger att de själva varit i kontakt med eller haft en förnimmelse av en person som är död.

Fler kvinnor än män säger sig ha haft en sådan upplevelse, 20 mot 11 procent. Personer över 65 år är minst benägna att tro på spöken. Av dem är det bara 13 procent som tror att människor kan gå igen.

– För det första så är det ju fler kvinnor som är engagerade i religiösa miljöer över huvud taget, och det brukar man förklara med att det finns vissa rollförväntningar på män och kvinnor i vår kultur. Och på kvinnorna finns det här med relationer, upplevelser, känslor och så där, säger Liselotte Frisk.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se